14th mrt2012

Porto_ 30/30

Porto was lange tijd de tweede stad van Portugal. Reeds in 275 voor Christus was op deze plek sprake van een nederzetting. Daarna volgde een rijke geschiedenis waarin Porto als havenstad aan de rivier de Douro van grote betekenis was voor de ontwikkeling van het land.
Vandaag de dag staat de stad bekend om zijn authentieke historische centrum, de hoge bruggen over de Douro en het iconische Casa da Musica.

Minder bekend voor de buitenwereld maar minstens net zo opvallend voor de bezoeker van de stad, is de omvangrijke leegstand van vastgoed in het oude centrum.
De afgelopen decennia heeft er rond Porto een zeer sterke suburbanisatie opgetreden waardoor het aantal inwoners van de stad sinds 1980 met bijna een derde is gekrompen. Bijna de helft van deze resterende 237.000 inwoners heeft een inkomen onder het sociaal minimum.

Veel grote woonhuizen in het centrum van de stad zijn gemeenschappelijk eigendom van grote families. Familieleden kunnen zich niet veroorloven om elkaar uit te kopen en/of noodzakelijke renovaties uit te voeren. Deze panden blijven zo onbewoond en raken in verval. Hier en daar worden ze met gemeentelijke subsidies hersteld in de oude luister. De plaatsing van het centrum op de werelderfgoedlijst van Unesco beschermt de overige panden tegen sloop. De soms al 30 jaar durende leegstand laat echter zijn sporen achter.

Porto_ 30/30, 36 pagina's full colour (interesse? mail naar porto_30-30@atelierhermse.nl)

De serie Porto_ 30/30 is een registratie die ik maakte in de zomer van 2011. In een wandeling van 30 minuten langs vijf willekeurige straten / pleinen, fotografeerde ik deuren van leegstaande panden. Daarbij beperkte ik me tot deuren aan de zonzijde van de straat. Deuren die (deels) aan het zicht onttrokken werden door geparkeerde auto’s of andere obstakels sloeg ik over. Over een afstand van iets meer dan één kilometer, leverde dit 30 beelden op met in totaal maar liefst 38 gesloten deuren.

Klik hier om de fotoreportage te downloaden in pdf-formaat

deel dit bericht:
Twitter Linkedin Facebook Email